Рис як основа японських страв

Секрет свого довголіття японці в чималому ступені пов'язують з рисом - традиційним інгредієнтом практично всіх страв кулінарії Країни Вранішнього Сонця. Почесне місце ця злакова культура зайняла в японській кухні давно і міцно, не поступаючись позиції навіть після активного проникнення європейських віянь і нововведень, взяти наприклад японські суші, які досі залишаються основним національним блюдом.

Історичне минуле

Рис ( гохан ) у Японії вважається основним елементом трапези - його включають в усі види страв, починаючи з супів і закінчуючи десертом. Японці з винятковою повагою ставляться до всіх продуктів, з яких готується їжа , але до рису - з трепетними почуттями. У давні часи цьому злаку приписувалися риси живої людини - наявність душі і почуттів. Неповажне ставлення вважалося причиною невдач і лих. Можливо, ключове значення рису в японській культурі обумовлено тим, що протягом століть рисова культура служила не тільки джерелом прожитку, а й вирішенням багатьох побутових проблем. Зокрема, висівки йшли на прокорм домашньої худобини, соломою крили дах і робили з неї взуття, відвари застосовували як цілющих напоїв, здатних позбавити від багатьох хвороб.

Сьогодення та майбутнє

З появою американців і європейців в японській культурі відбулися значимі зміни, які торкнулися і кулінарних уподобань молодого покоління. Рис непомітно здав позиції, в тому числі виробам з пшениці та інших нетрадиційних продуктів. Однак незабаром медики помітили поширення серед населення захворювань серцево-судинної системи, що було пояснено зменшенням кількості рису в щоденному раціоні. В результаті цього продукту було повернуто законне положення, яке він продовжує займати і в даний час, основною стравою , до складу якого входить рис в Японії зараз вважається суші.
Цілющим властивостям рису було дано наукове пояснення, що неабиякою мірою визначило появу нових страв на його основі. Крім традиційних солодощів і каш , популярністю користуються і інші страви, такі як суші , основним інгредієнтом яких є корисний злак . А завидне здоров'я і довголіття японців сприяє поширенню японської кухні з рисом на чолі по всіх континентах світу .

Як готувати рис по- японськи ?

Японці вважають за краще рис , вирощений на власних або каліфорнійських плантаціях , що визначає його високу вартість у порівнянні з імпортним - індійським або тайським . Щоб каша зберігала свої смакові і корисні якості , японці варять цей злак за особливою технологією - без додавання олії, солі, спецій, додаючи на склянку з ним 1,25 склянки води.
Перед варінням рисинки ретельно промиваються під проточною водою, після чого замочують в чистій воді на 30 хвилин влітку або 1 годину в зимовий період. Потім відстояну воду зливають, продукт перекладають у каструлю, додають необхідну кількість води і варять. Кришку відкривають тільки після закінчення готування . Приготована таким способом каша зберігає всі корисні властивості і відрізняється винятковими смаковими якостями.