КОРИСНІСТЬ ЯПОНСЬКОЇ КУХНІ

Японська кухня сьогодні одна з найпопулярніших в світі. І це не дивно , адже вона гармонійна, вишукана, різноманітна і натуралістична . Всі ці якості роблять її найкориснішою для організму людини. Помірність і раціоналізм , властиві жителям країни висхідного сонця , знаходять своє відображення і в кулінарних традиціях Японії. Різні сорти морепродуктів і риби становлять поживну основу для японських страв , адже ці продукти багаті амінокислотами і вітамінами групи Е , що надає їм виключну поживну цінність.

Ще один величезний плюс , який характерний для японської національної кухні - це її натуралізм - мінімум термічної обробки. Таке приготування страв забезпечує максимальну збереження поживних речовин і вітамінів. Іноді доводиться чути , що японські страви низькокалорійні , але це не зовсім так . Риба , соєві продукти і гриби - це білки , які досить висококалорійні і складають високу харчову цінність. Але помірна їх споживання разом з рисовим оцтом та іншими соусами , які сприяють розщепленню білків , забезпечують організм всіма необхідними елементами , не перевантажуючи травну систему організму.

Японська кухня - суші та інші японські страви популярні в Україні ще й тим , що вони корисні , легко готуються , їх зручно вживати в їжу. Адже насичення відбувається не за рахунок великої кількості їжі , а за рахунок різноманітності страв при досить невеликих порціях . За рахунок такого поглинання їжі японці і вважаються довгожителями і завжди виглядають набагато молодше свого біологічного віку .

Але не тільки морепродуктами славиться японська кухня. Локшина , рис , овочі , гриби , фрукти , птиця - це ще далеко не весь перелік японських продуктів. Японці з'їдають дуже багато рису , баклажанів , редису , зелені і хрестоцвітних овочів. Ну і звичайно , мало існує японських страв без традиційних васабі і імбиру - постійних супутників в приготуванні їжі. Адже , незважаючи на гостроту , ці продукти корисні й необхідні для організму. Тонко нарізаний маринований імбир , який в основному подається до риби , давно відомий унікальними властивостями , які виводять токсини з організму людини , а також покращують травлення і знешкоджують шкідливі бактерії.

Основна функція васабі - це теж турбота про здоров'я. При вживанні екзотичних страв , особливо тих , які містять сиру рибу , васабі допомагає її дезінфікувати , тим самим забезпечуючи безпеку її вживання. Також ця унікальна приправа допомагає боротися з карієсом і руйнуванням зубів , а для астматиків рекомендована навіть лікарями , оскільки володіє яскраво вираженим анти астматичним дією .

Майже всі рослини , які ростуть в Японії , використовуються її жителями для приготування страв. У всіх приправах , стравах і соусах можна зустріти капусту , моркву , огірки , дайкон , бамбук , лотос , батат , хрін васабі та інші дикі і городні рослини.