КУЛЬТУРА ВЖИВАННЯ СУШИ В РІЗНИХ КРАЇНАХ

Суші не схожі не на одне європейське блюдо , тому ті люди , які вперше потрапляють в японський ресторан , відчувають незручність , не знаючи , як правильно вживати це національне блюдо.

Японці дуже трепетно ​​ставляться до вживання суші , доводячи трапезу до церемонії. У японському суші - барі в основному всі їдять це блюдо за допомогою бамбукових паличок. Для відвідувача відразу ж подають гарячий рушник ошиборі для того , щоб він зміг перед їжею витерти руки. До роллам за японською традицією подається васабі , соєвий соус і листочки маринованого імбиру. Кожен рол занурюється в соус або овочевий , або рибної стороною , не торкаючись рису , і тут же відправляється в рот. На мову японці кладуть рол так , щоб спочатку відчути смак соусу , потім риби, потім огірка , а в самому кінці зазвучить останній акорд смаку рису.

Якщо японцям хочеться додати страві гостроти, то додається маленький шматочок васабі , а листочки імбиру чудово очищають рот від смаку одного рола для того , щоб приступити до вживання іншого . Вживається імбир в Японії тільки лише для того , щоб змінити післясмак. У всіх японських суші- барах рекомендується для суші та ролів замовляти зелений чай. П'ється він маленькими ковточками після кожної порції суші для того , щоб освіжити рот перед новою трапезою. Поїдання ролів європейцями для японців вельми кумедне видовище . Роли адже можуть бути більшими за розміром і розрізати їх не прийнято , тому акуратно взяти і не розвалити їх для новачка зовсім непросто. А насилу запіхнув в рот великий суші , європеєць стає схожий на хом'ячка .

Також багатьох відлякує те , що суші потрібно обов'язково вживати в їжу паличками , але не всі вміють ними віртуозно користуватися. Щоб їсти суші необов'язково користуватися паличками , можна цілком пустити в хід руки. У рамках японського етикету таке поїдання суші цілком доречно. Головне, не проткнути паличками їжу - це поганий тон , їх не використовують , як вилку. Також паличками не можна вказувати на предмети , водити по столу і влаштовувати битви , як іноді роблять діти .

Багато європейців не знають , в якій послідовності потрібно їсти це японське блюдо. Спочатку потрібно їсти роли , так як сушені водорості дуже швидко вбирають вологу , тим самим погіршуючи їх смак , а потім їдять суші і сашимі і неважливо , в якій послідовності .

Образою для японців буде недоїдений рис. Можна не доїсти шматочок риби або водоростей , але не рис . Крім традиційного зеленого чаю , при поїданні суші допускається традиційна японська рисова горілка саке. Хоча любителям вина , пива або шампанського запивати ними суші зазвичай не забороняється.